torsdag 20 december 2012

Köttfärspiroger


Deg

50 g jäst
6 dl ljummet vatten
4 msk olja
2 tsk salt
ca 16 dl mjöl

Fyllning

500 g köttfärs
1 st gul lök
500 g passerade tomater
2 st vitlöksklyftor
salt
peppar
oregano
olja till stekning

Gör så här

Börja med köttfärsen så den hinner svalna lite. Hacka lök och bryn i olja. Lägg i köttfärsen och bryn tills all vätska är borta. Häll i passerade tomater, pressad vitlök, salt, peppar och oregano. Låt puttra några min.
  Smula jäst i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och lös upp jästen. Häll i resten av vattnet, oljan och saltet. Blanda och häll i resten av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa ca 30 min.
  Knåda degen på mjölat bakbord tills luftbubblorna är borta och dela i 2 delar. Kavla ut degen så mycket du kan. Använd en tallrik (ca 17 cm) som mall och skär ut fina cirklar i degen. Fyll cirklarna på ena halvan med ca 1,5 msk köttfärs. Vik ihop till en halvmåne och tryck till kanterna med en gaffel. Lägg pirogerna på plåt med bakplåtspapper och jäs ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  Pensla pirogerna med uppvispat ägg och strö över riven ost. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Servera med en sallad.

1 kommentar: