
25 g jäst
5 dl vatten (37°C)
1 dl olivolja
2 tsk salt
12 dl vetemjöl special (du kan byta ut ca 2-4 dl mjöl till durumvetemjöl)
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite fingervarmt vatten (37°C). Rör ut och häll sedan på resten av vattnet, olja, och mjöl. Allt utom saltet.
Arbeta degen kraftigt för hand eller i maskin ca 10 min tills degen släpper bunkens kant. Häll i saltet vid slutet. Låt jäsa övertäckt med plast i minst 1 timme.
Häll ut degen försiktigt på ett mjölat bakbord. Dela degen i portionsbitar. Forma bröd. Smöra en ugnsplåt eller lägg på ett bakplåtspapper. Lägg på bullarna. Lägg över duk och låt jäsa i 40 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Grädda mitt i ugn i cirka 15 minuter. Pensla med vatten mot slutet för att få en fin skorpa. Låt kallna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar